ШТЕДИМО ЕНЕРГИЈУ - САТ ЗА НАШУ ПЛАНЕТУ 2010
29. 03.2010.

Уз позив –«Покажимо да заједно можемо направити помак у борби против климатских промена-штедимо енергију», у суботу, 27.марта 2010. године у 20:30 часова по локалном времену, бројне нишлије су узеле учешће у светској акцији за очување планете, искључењем светло на 60 минута.
Планетарни позив упућен у оквиру акције „Сат за нашу планету“ коју организује WWФ-Светски фонд за природу и ове године окупио је стотине милиона људи из више од 120 земаља света. Генерални секретар УН-а Бан Ки Мун описао је акцију „Сат за нашу планету“ као једну од највећих демострација бриге светске јавности о климатским променама. „Сат за нашу планету“ је најмасовнији светски израз позитивне енергије, планетарни феномен који је ујединио људе свих нација и вероисповести са јасним циљем – удружити се у борби за очување наше планете. Све је почело 2007. године, кад је два милиона и двеста хиљада грађана у Сиднеју (Аустралија) исказало јединствени протест против глобалног загревања. Покрет се проширио широм планете. Захваљујући ЕКОполису, промотеру светске кампање Clean up the World-Очистимо свет- очистимо Србију, промовисан је и у нашем Региону.

Уз подршку Министарства за заштиту животне средине и просторно планирање, овој активности у Србији је дат посебан значај. Јавно су подржане локалне невладине организације и општине у оставривању циљева кампање. Промотери кампање „Сат за нашу планету“ у нашем Региону - ЕКОполис мрежа, Зелени кључ, Друштво за заштиту природе, Центар еколошке мисли «Простор», Институт Екоман, су уз позив Одбора за животну средину СКГО, подстакли руководство Града Ниша, нишких општина Палилула и Пантелеј, установа и јавно-комуналних предузећа (Градска топлана, Наисус, Дирекција за изградњу града, Дунав осигурања, ЕД Југоисток), да преузму улогу реализатора активности. Угасивши осветљење на сат времена, појединци, државне институције и велике корпорације су овим гестом послати јасну поруку целом Региону о колективној забринутости о све критичнијем нарушавању животне средине.

Активност представника невладиног сектора и организације локалне самоуправе „Сат за нашу планету 2010“, ЕКОполис је забележио у нишким општинама Пантелеј и Палилула. А на тренутак-симболично, ове суботе 27.марта у мраку су биле и: зграда Скупштине Града Ниша у ул. Николе Пашића 24, Зграда Председништва у ул 7. јули 2, Зграда Управе за комуналне послове, енергетику и саобраћај у ул. Генерала Транијеа 11а, Зграда Управе за планирање и изградњу у ул. Генерала Транијеа 10, Зграда у ул. Вожда Карађорђа 16, Синђелићев трг и Трг Краља Милана...